Villa Waterliefde

  Onthaasten op, aan en in het Friese water        Gebruiksaanwijzing van de sloepOm de boot te starten hoeft u slechts de sleutel op de stuurconsole om te draaien. Op deze console vindt u verder een 'gas'-hendel om de snelheid van de boot te regelen. Deze hendel kunt u ook gebruiken om te remmen (gas minderen) of achteruit te varen. Op de console treft u ook een digitaal plaatje waarop u met de pijltjes naar rechts en links verschillende waarden af kunt lezen. Voor u is daarvan eigenlijk alleen de resterende vaartijd van essentieel belang. Op de console vindt u aan de zijkant ook het stopcontact waarmee u de accu op kunt laden na gebruik.


De sloep mag uitsluitend worden bestuurd door personen van 18 jaar en ouder.  De sloep is geschikt voor maximaal 6 personen. Het gewicht dient gelijkmatig over de boot te worden verdeeld. 


Er is geen vaarbewijs nodig voor het besturen van de sloep. 


De  sloep is niet voorzien van verlichting en kan zodoende alleen worden gebruikt op momenten dat u zonder verlichting goed genoeg zichtbaar bent. 


Er zijn geen zwemvesten aanwezig in de boot. Als u om veiligheidsredenen hier wel gebruik van wenst te maken dan dient u zelf voor deze vesten te zorgen. Zeker voor jonge kinderen zonder zwemdiploma raden wij het gebruik van een zwemvest sterk aan. Ook als u niet in de conditie verkeerd om indien u in het water valt via het zwemplateau weer aan boord te kunnen komen, is het belangrijk een zwemvest te dragen. 


De sloep bevat een zelflozende kuip. Voordeel is dat u de sloep na gebruik niet hoeft af te dekken. Als u gaat varen dient u de afvoergaten af te sluiten met de in de sloep aanwezige afsluitpluggen. Door het gewicht in de boot stroomt er anders water naar binnen. De eerste persoon die in de boot stapt dient direct de pluggen in de afvoergaten ten stoppen. Daarna kunnen pas de anderen aan boord. 

De pluggen moeten weer worden verwijderd bij het verlaten van de boot opdat u de boot weer in de zelflozende stand achterlaat. Ook dient u bij het verlaten van de boot de contactsleutel mee te nemen en de boot weer aan het slot te leggen. 


Over het laden:Bij het verlaten van het huis is het belangrijk de sloep weer gebruiksklaar achter te laten, zodat volgende gasten kunnen straten met een volle accu. Tussentijds laadt u op wat u nodig heeft voor uw eigen gebruik. Dat doet u na gebruik voor een van de volgende dagen. Het is de bedoeling om de boot alleen te laden als u de tijd heeft om hem volledig vol te laden, alleen dat is echt effectief. Laadt alleen wanneer nodig. Als u bijvoorbeeld nog een halve accu over heeft en de volgende dag maar kort wilt varen, laadt dan pas de volgende avond. Daar bewijst u ons en het milieu een dienst mee omdat het de levensduur van de accu bevordert.  

Echter zoek qua vaarduur nooit de grenzen op. Als u niet zeker weet of u voldoende energie heeft voor de tocht van de volgende dag, laadt dan volledig bij. Houdt gedurende het varen in de gaten hoeveel tijd u nog kunt varen. Mocht u ondanks uw oplettendheid toch krap komen te zitten beperk dan uw snelheid. De accu gaat veel langer mee met minder snelheid. 


De kussens voor de boot liggen voor u klaar in de berging. Het is de bedoeling om ze na het varen daar droog en schoon terug te leggen. De kussens zijn vuil en waterafstotend. Mocht u er op knoeien dan zijn ze makkelijk te reinigen met een (nat) doekje. De kussens zijn goed bestand tegen een regenbui, maar het is niet de bedoeling dat u ze langdurig in de regen laat liggen.  Als de kussen nat zijn geworden ze dan eerst laten drogen alvorens u ze opbergt. 


Een makkelijk oplosbaar probleem dat zich voor kan doen is dat er vuil in de schroef komt. U merkt dat als de boot begint te trillen. U kunt dan de motor uitschakelen en aan de achterzijde van de boot het vuil uit de schroef verwijderen. U  hoeft hiervoor niet het water in. 


Bij een windkracht van  4 a 5 of meer raden wij het u af om gebruik te maken van de boot. De hoge golven kunnen dan voor onveilige situaties zorgen en ook is de boot dan lastig te besturen. Raadpleegt u voor vertrek  de weersomstandigheden. Als vanzelfsprekend dient u het water niet op te gaan als er onweer opkomst is. 


Villa Waterliefde heet u graag welkom aan, op en in het water!